Google będzie automatycznie usuwąć dane o lokalizacji

Google Inc. wprowadziło nową funkcję, która pozwala skonfigurować automatyczne usuwanie danych użytkownika. Jego akcja obejmie prawie wszystkie zebrane informacje o Tobie, z wyjątkiem żądań YouTube i poleceń głosowych Asystenta Google.

Google będzie automatycznie usuwąć dane o lokalizacji

Google Inc. wprowadziło nową funkcję, która pozwala skonfigurować automatyczne usuwanie danych użytkownika. Jego akcja obejmie prawie wszystkie zebrane informacje o Tobie, z wyjątkiem żądań YouTube i poleceń głosowych Asystenta Google.

Jak to działa

Wcześniej, aby trwale usunąć dane użytkownika, konieczne było zagłębienie się w ustawienia Historii lokalizacji oraz Działania online i aplikacji. Teraz będzie to oddzielna funkcja automatycznego usuwania. Jej timer można skonfigurować na 3 i 18 miesięcy, podczas gdy ręczne wyłączanie będzie nadal dostępne. Google obiecuje, że po aktywacji funkcji prawie wszystkie informacje o lokalizacji, historii przeglądarki i innych czynnościach przechowywanych na serwerach zostaną usunięte bez Twojego udziału. Tylko historia YouTube i polecenia głosowe Google Assistant zostaną zapisane, będą musiały zostać usunięte ręcznie. Niemniej jednak niektórzy z tych danych twórcy  nadal zachowują na swoich serwerach, aby „poprawić jakość usług”.

Automatyczne usuwanie zostanie dodane w następnych aktualizacjach systemu Android.

Źródło: TheVerge

 

 

Udostępnij: